Historia

Turun Kauppaseura ry, Handelsgillet i Åbo rf perustettiin 1876, jolloin Turussa oli noin 350 kauppiasta ja kauppa-apulaista, ja heistä seuraan liittyi 107 jäsentä, jota lukua voidaan sen ajan oloissa pitää varsin hyvänä. Mikään huippulukema se ei kuitenkaan ollut, jos vertaa sitä sotien jälkeiseen lähes kuusisataiseen jäsenmäärään.

Seuran jäsenet kokoontuivat aluksi pienissä vuokratiloissa eri puolella kaupunkia, kunnes 1894 onnistui vuokraamaan kauppaneuvos G.A Petreliukselta kiinteistön, joka sijaitsi Kauppiaskatu 1:ssä.

Tässä huoneistossa toiminta jatkui 76 vuotta aina vuoteen 1970 asti, jolloin Turun Kaupunki, jolle kiinteistö oli siirtynyt testamenttilahjoituksena, ilmoitti ottavansa huoneiston omaan käyttöönsä. Seurasi 4 koditonta vuotta, kunnes seuran silloinen puheenjohtaja varatuomari Erkki Tanninen ilmoitti mahdollisuudesta varata omat tilat rakennettavasta Marina-Palace hotellista. Tämä onnistui, ja maaliskuussa 1974 johtokunta kutsui jäsenet tutustumisillanviettoon uuteen, edustavaan ja nykyaikaiseen kerhohuoneistoon, johon oli saatavissa tasokasta ravintolapalvelua jäseneduin. Vuosien mittaan alkoi kuitenkin ilmetä ongelmia, kun jäsenet eivät enää tahtoneet päästä omaan kerhohuoneistoonsa, alkoi johtokunta syystä harkita muita kokoontumispaikkoja. Niinpä kokouspaikka siirrettiin Suomalaiselle Pohjalle. Mutta kahdeksan vuoden kuluttua yhteistyösopimus Pohjan kanssa irtisanottiin, koska Pohjan Kauppaseuralta jäsenmäärän suhteessa veloittama maksu biljardista ja lehdistä oli johtokunnan mielestä näiden käyttöön nähden kohtuuton. Taas oltiin kodittomia, mutta pian ilmeni, että oli mahdollista kokoontua Svenska Klubbenin tiloissa, jonne myös seuran jäljellä olevat taulut siirrettiin 1990.

Juhlakokouksia vietettiin tasavuosina juhlavasti. 100-vuotis juhlat 1976 olivat sinänsä merkittävät, että silloin kutsuttiin seuraan ensimmäiset naisjäsenet, toimitusjohtaja Irja Ketonen ja talousneuvos Lempi Koivurinta. Juhlan kunniaksi painettiin myös historiikki, Kauppaseura 1876-1976, sekä kutsuttiin kolme kunniajäsentä:

varatuomari Raino Raade,
Teollisuusneuvos Veikko Valavaara ja
varatuomari Erkki Tanninen.

Kauppaseuran 140-vuotisjuhlissa 2016 kunniapuheenjohtajaksi kutsuttiin pitkäaikainen entinen puheenjohtaja Timo Juutilainen.